10+ jaar ervaring
Beste deal garantie
One stop shop

IntentieVerklaring

Intentie
Verklaring

Download hier ons model intentieverklaring voor de oprichting van een BV. Als u met terugwerkende kracht per 1 januari een BV wilt oprichten dient u voor 1 oktober aangetekend de intentieverklaring te hebben verstuurd.

Voorkom fouten en frustratie

Geniet optimaal van fiscaal voordeel

Gratis downloaden

Wij zijn de specialist in het omzetten van uw onderneming naar een BV-structuur. Onze deskundige- en ervaren adviseurs staan altijd voor je klaar om je te helpen met alle stappen van het proces.

12

Jaar ervaring

200+

Bedrijven geholpen

9+

Beoordeling

Reviews

Bij het omzetten van mijn eenmanszaak heb ik een uitstekende dienstverlening gehad bij Dylan. De communicatielijnen zijn kort en helder. De informatie en toelichting was prima. Daarnaast heeft Dylan ook een besparing op de IB-aangifte geregeld die mijn vorige boekhouder niet heeft gezien. Al met al, top!

Ruben
9 aug 2023

Tijdens de omzetting van eenmanszaak naar BV ben ik het gehele proces op een perfecte manier begeleid door Dylan. Hij weet je te ontzorgen en neemt je mee in de stappen die gezet zijn en nog gezet moeten worden. Het was een fijne ervaring om het op deze manier te doen.

Killian
9 aug 2023

Wij zijn door Dylan heel goed geholpen. Professionele en persoonlijke dienstverlening. Afspraken worden nagekomen, vlot en proactief. Prijs-kwaliteit is ongeëvenaard.

Dan
18 aug 2023

Waarom eenmanszaak-omzetten.nl

Om fouten en frustratie te voorkomen en optimaal fiscaal voordeel te genieten raden wij u aan altijd gebruik te maken van een fiscalist.

Optimaal fiscaal voordeel

Voorkom fouten en frustratie

Zekerheid inbreng met terugwerkende kracht

Professionele intentieverklaring

Plan intakegesprek

Stel uw verklaring op

Om fouten en frustratie te voorkomen en optimaal fiscaal voordeel te genieten raden wij u aan altijd gebruik te maken van een gekwalificeerde adviseur.

Gratis downloaden
Of plan een intakegesprek

Wat is een INTENTIEverklaring

In een intentieverklaring oprichting BV wordt door de oprichter(s) vastgelegd dat de intentie bestaat om een bestaande onderneming in te brengen in een BV. Bij een eenmanszaak is sprake van één ondernemer dus is de verklaring en ondertekening van deze ondernemer voldoende. In het geval van meerdere ondernemers zoals bij een vof zullen zij gezamenlijk een voorovereenkomst moeten sluiten.

Het doel van het opstellen van een intentieverklaring oprichting bv en deze te laten registeren bij de belastingdienst is om de terugwerkende kracht zeker te stellen. Het oprichten van een bv met terugwerkende kracht maakt het mogelijk om op enig moment (binnen 15 maanden) een BV op te richten maar dat voor de winstbelasting de BV wordt geacht vanaf 1 januari van dat al te hebben bestaan. Om gebruik te kunnen maken van de terugwerkende kracht dient de intentieverklaring binnen 9 maanden (dus meestal voor 1 oktober) aangetekend te zijn verstuurd/ontvangen. 

Ook als u een BV wilt oprichten zonder terugwerkende kracht naar 1 januari kan het gunstig zijn om gebruik te maken van de intentieverklaring oprichting bv. Indien u bijvoorbeeld het resultaat vanaf 15 oktober voor rekening en risico van de BV wilt laten komen kunt u dit in de intentieverklaring aangeven. Wel dient de verklaring dan uiterlijk op de gewenste overgangsdatum (in dit voorbeeld 15 oktober) bij de belastingdienst binnen te zijn. Dit laatste geldt zowel voor de geruisloze inbreng als de ruisende inbreng. Afhankelijk van de situatie kan het aantrekkelijker zijn om gedurende een boekjaar over te gaan naar de BV en niet met terugwerkende kracht op 1 januari van dat jaar of in plaats van te wachten tot 1 januari van het volgende jaar.

Om in aanmerking te komen voor de oprichting van de BV met terugwerkende kracht moet de intentieverklaring in ieder geval aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • De intentieverklaring moet schriftelijk zijn vastgelegd;

  • De intentieverklaring moet tijdig geregistreerd zijn bij de Belastingdienst;

  • Bij een ruisende omzetting met terugwerkende kracht moet de BV moet binnen 9 maanden zijn opgericht (voor 1 oktober)

  • Bij een geruisloze omzetting met terugwerkende kracht moet de BV moet binnen 15 maanden zijn opgericht (voor 1 april van het volgende jaar)